perjantai 30. tammikuuta 2015

Kuuban sikarit

Kuubasta puhuttaessa mieleen nousee pientä hedonistia helliviä asioita, joista yksi on sikarit. Kuubalaiset sikarit ovat maailmanmaineessa, ja kuubalaisia sikankäärijöitä, torcedores, pidetäänkin maailman parhaimpina. Tupakka kasvaa ympäri Kuubaa, joten edellytykset sikarintuotannolle ovat mainiot.




Kuuballa on pitkät perinteet sikarien valmistuksessa, sillä niitä on valmistettu maassa jo 1500-luvulta lähtien. Sikarit jaetaan yleensä kahteen luokkaan muotonsa perusteella: tasapaksuihin, parejos, ja kartioituviin, figurados.Yhteen kuubalaiseen sikariin voidaan käyttää lehtiä eri puolilta Kuubaa. Laadukkaat raaka-aineet ovat kuubalaisten sikarien perusta, ja sikareista suurin osa valmistetaan huolella alusta asti käsin. Tuotteiden laatu on tasaisen korkea, mikä varmistetaan valtion valvonnalla.

Kun sikarin lehdet on poimittu, ne kuivataan, fermentoidaan, lajitellaan ja fermentoidaan uudestaan. Tämän jälkeen lehtiä voidaan säilyttää monia vuosia. Tupakan lehdet luokitellaan aromaattisuutensa puolesta kolmeen luokkaan, volado, seco ja ligero, joista ligero on kaikkein aromaattisin. Sikarit ovat erilaisia sekotuksia edellä mainituista luokista. Sikari koostuu täytteestä, joka kääritään sidoslehteen, capote. Tässä vaiheessa sikari puristetaan muotilla haluttuun muotoon. Päällyslehti, capa, antaa sikarille viimeisen silauksen.

Sikareiden kääriminen on vuosien kokemusta vaativaa käsityötä, ja taidokkaimmat valmistajat matkustelevatkin ympäri maailmaa esitellen käärintätaitojaan. Taitavat sikarinkäärijät nauttivat suurta arvostusta Kuubassa. Tällainen torcedor voi valmistaa toistasataa sikaria päivässä. José Cueto, maailmanennätysmies ja yksi kuuluisimmista torcedoreista, on pyöritellyt kätösissään yli kahdeksankymmentämetrisen sikarin.

 Grandmaster José Cueto sitoo, muut katsovat
Sikarin valinta voi lähennellä salatiedettä, kun haetaan juuri oikeaa kokemusta tiettyyn hetkeen. Valitsemalla kuubalaisen voi tuskin mennä vikaan. Tuntuma, näkö ja tuoksu ovat sikarinautinnon keskiössä. Sikarin leikkaaminen on tarkkaa puuhaa, ja sytyttäminen kenties vieläkin tarkempaa. Sikari-aficionadot suosittelevat hajuttoman butaanisytyttimen käyttöä, jotta sikarin hienot aromit eivät peity esimerkiksi bensankatkuun. Kun näissä rituaaleissa onnistuu, on jo hyvin lähellä täydellistä sikarihetkeä. Kyytipojaksi sopii esimerkiksi lasi sopivaa viskiä, tai kuten Kuubassa, tujaus rommia.

Kantamamme raskaan yhteiskunnallisen vastuun vuoksi koemme velvollisuudeksemme muistuttaa lukijoitamme siitä, että tilastojen mukaan ainakin 95 % tupakoitsijoista kuolee.

- Otto & Joel

Lähteet:
http://www.cubancigarwebsite.com/info-cigars.aspx
http://www.finckcigarcompany.com/cigar-advisor/whats-so-special-about-cuban-cigars/
en.wikipedia.org/wiki/cigars

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti