lauantai 28. helmikuuta 2015

Meksikon mariachi

Meksikon kansanmusiikin laji, mariachi, on todennäköisesti maailman tunnetuimpien kansanmusiikkilajien joukossa. Nuo elokuvissa usein kuvatut isohattuiset soittajat piristävät huonoimmankin splatter-elokuvan tunnelmaa.




Tyylilajin juuret ulottuvat 1700-luvulle. Orkesterin kokoonpanoo kuuluu mm. viulisteja, kitaristeja ja trumpetisteja, yleensä noin kymmenisen kappaletta yhteensä. Perinteistä mariachia soitettiin kuitenkin vain, huonosti käännettynä, "kielisoittimilla", eli siis kitaroilla ja viuluilla. Jousisoittimet olisi siis tässä tapauksessa liian kapea kuvaus. Espanjalaisilla oli tämänkin kulttuurisen piirteen synnyssä sormensa pelissä. He toivat mukanaan kitarat, vaskisoittimet ja viulut, sekä tavan soittaa musiikkia orkesterina. Paikalliset kuitenkin ajan myötä muokkasivat soittimista omia versioitaan. Paikallisia soittimia ovat mm. korkeaoktaavinen kitara vihuela ja pienikokoinen akustinen basso guitarrón.

Nykyisen muotonsa mariachi saavutti 1900- luvun aikana. Musiikilla oli tärkeä rooli Meksikon identiteetin rakentajana, niin sisäisesti kuin kansainvälisesti. Kyseisen vuosisadan alussa mariachiin liitettiin vahvasti machoilu ja alkolohi, etenkin tequila. Tyylilajia pidettiin alemman luokan musiikkina, mutta se kuva muuttui vuosisadan edetessä. Tequila yhdistetään kuitenkin edelleen vankasti mariachiin.

 Mariachi-muusikot soittavat usein häissä ja monissa muissa tapahtumissa, joissa heiltä odotetaan myös toivekappaleiden esittämistä. Muusikoilla onkin täysi työ pitää repertuaarinsa laajana ja monipuolisena. Zapateado on The Tanssi, jota mariachin mukaan usein vedetään. Intensiivistä jalkatyöskentelyä ja jalkapohjan kopauttelua maahan/lattiaan. Suomalaisen mielikuva tyypillisestä lattaritanssista, jossa isketään kenkää lattiaan ja taputellaan käsiä yhteen vastannee todellisuutta melko hyvin. Lisäiloa katsojille tuo soittajien tyylikäs pukeutuminen. Asukokonaisuuteen kuuluvat hyvin istuvat ja koristeellisesti kirjaillut housut ja takki, huomattavan iso solmuke ja leveälierinen hattu.

Fiilistelyä tulevaa Meksikon matkaasi varten

- Joel & Otto


Lähteet

http://www.sheppardsoftware.com/Mexicoweb/factfile/Unique-facts-Mexico17.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Zapateado_%28Mexico%29
http://www.mariachi-plaza.com/mariachi-facts.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Mariachi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti